Filter resultaten
Thema
Toon alles
Type
berichten gevonden

FSP-onderzoek: ‘Laaggeletterdheid gaat vooral over kunnen meedoen aan de samenleving’

Wie niet goed kan lezen, schrijven of rekenen loopt het risico buiten de samenleving te vallen. Het Fries Sociaal Planbureau heeft daarom onderzoek gedaan naar aannames rondom laaggeletterdheid. Donderdag 5 november presenteerde FSP-onderzoeker Truus de Witte het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport Laaggeletterdheid tegen het licht aan Leeuwarden-wethouder Hilde Tjeerdema. Uiteraard coronaproof, via een digitale bijeenkomst.

Wethouder Tjeerdema kreeg als eerste het onderzoeksrapport uitgereikt vanwege de inspanningen van Leeuwarden rondom laaggeletterdheid. Zo is de gemeente bezig met nieuw beleid rondom laaggeletterdheid en is ze voorstander van een provinciale aanpak.

Lezen en schrijven als basisvaardigheden

De samenleving is de afgelopen decennia taliger, digitaler, sneller en complexer geworden. Tegelijkertijd wordt meer zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid van mensen gevraagd, en die vragen op hun beurt om een bepaald beheersingsniveau van rekenen en de Nederlandse taal. Achterblijvende vaardigheden op dit gebied wordt laaggeletterdheid genoemd. Maar zelfredzaamheid vraagt meer. Laaggeletterdheid heeft immers een grote invloed op de veerkracht vanuit andere vaardigheden op sociaal, financieel en juridisch vlak. Deze competenties worden ook wel basisvaardigheden genoemd: ze vormen de basis voor het kunnen voldoen aan de eisen van de huidige samenleving. Wie deze basisvaardigen niet heeft, kan niet of nauwelijks meekomen in de participatiesamenleving.

Aannames over laaggeletterdheid

Het FSP-onderzoek naar laaggeletterdheid richtte zich op een aantal aannames over dit onderwerp. Uit gesprekken met experts en literatuuronderzoek bleek dat beleid rond laaggeletterdheid vaak op aannames is gebaseerd. Deze aannames zijn niet altijd hard te maken en vragen om nadere beschouwing en verdieping.

‘Kijk naar eisen van de maatschappij’

Een belangrijke uitkomst van het onderzoek is dat we niet alleen moeten stilstaan bij de zogenaamde aanpak van laaggeletterdheid, maar dat we vooral óók moeten kijken naar de eisen die de huidige maatschappij stelt. Er is een groep mensen die onvoldoende vaardigheden heeft om aan die eisen te kunnen voldoen. In Fryslân zijn dat vooral autochtone inwoners van 50 jaar en ouder.

Bijdragen aan overheidsbeleid

Het FSP doet voortdurend onderzoek naar leefbaarheid en sociale kwaliteit in Fryslân. De onderzoeksresultaten zijn onder andere bruikbaar voor overheden en maatschappelijke organisaties. Met het onderzoeksrapport ‘Laaggeletterdheid tegen het licht’ hoopt het FSP bij te dragen aan een passender overheidsbeleid op het thema. Het onderzoek is uitgevoerd binnen het FSP-programma ‘Inclusieve samenleving’.

Webinar over laaggeletterdheid

Meer weten? Het FSP organiseert op 26 november 2020 een webinar over laaggeletterdheid, van 15.00 – 16.30 uur. Onderzoeker Truus de Witte gaat tijdens deze digitale bijeenkomst dieper in op het onderzoekrapport. U kunt zich hier aanmelden.

Meer weten?

Dr. Truus de Witte
Dr. Truus de Witte Onderzoeker E-mail Truus LinkedIn 06 392 019 93