Filter resultaten
Thema
Toon alles
Type
berichten gevonden

Eenzaamheid Fryslân lager dan landelijk en vertrouwen in elkaar stijgt

Veel inwoners van Fryslân ervaren eenzaamheid, maar het percentage ligt lager dan landelijk. Daarnaast verlenen steeds meer inwoners informele hulp en stijgt het vertrouwen dat mensen in elkaar hebben. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van de monitorupdate Sociale Samenhang. 

Sociale samenhang staat vooral sinds het begin van de coronatijd hoog op de maatschappelijke en politieke agenda. De voortdurend veranderende omstandigheden door corona hebben veel invloed op de inwoners van Fryslân. De resultaten van de monitor zijn daardoor afhankelijk van de geldende maatregelen op het moment van de enquêteafname.  

Veel ervaren eenzaamheid, maar minder dan landelijk

Eenzaamheid is onverminderd hoog in Fryslân (41% van de inwoners), maar lager dan het landelijk gemiddelde (47%). Iemand is eenzaam als de hoeveelheid contacten en/of de diepgang ervan niet beantwoordt aan de verwachtingen. Eenzaamheid steeg in de afgelopen vier jaar vooral onder jongeren (18-34 jaar), van 37% in 2016 naar 42% in 2020.  

Vooral onder ouderen daalde het gemis aan contact en diepgang ervan. Van de 65-74-jarigen ging het om 42% in 2016 en 39% in 2020. Bij de 75-plussers daalde de eenzaamheid van 51% in 2016 naar 48% in 2020. De stijging van eenzaamheid onder jongeren én het onverminderd hoge aandeel van de Friese bevolking dat eenzaam is, verdienen alle aandacht van samenleving en politiek. 

Fors meer informele hulp gegeven

Het aandeel inwoners van Fryslân dat informele hulp geeft aan wijk- en dorpsgenoten steeg van 36% in 2018 naar 57% in 2021. De stijging vond plaats onder alle leeftijdsgroepen, maar jongeren (18-34 jaar) laten meer dan een verdubbeling zien van 22% in 2018 naar 59% in 2021. Informele hulp is het spontaan verrichten van kleine diensten aan buren, wijk- en dorpsgenoten. Denk hierbij aan het doen van boodschappen, het helpen bij computerproblemen, het sneeuwvrij maken van de stoep, het bieden van een luisterend oor of geven van raad.  

Stijgend vertrouwen in andere mensen

Meedoen en vertrouwen zijn volgens het CBS de beide pijlers van sociale samenhang. De pijlers beïnvloeden elkaar; hoe meer vertrouwen er is, hoe diepgaander is het onderlinge contact tussen mensen. Dit heeft een positieve invloed op bijvoorbeeld de bereidheid zich in de zetten voor de samenleving, bijvoorbeeld via het verrichten van vrijwilligerswerk of het geven van informele hulp. Het vertrouwen in elkaar is voor derde maal op rij gestegen onder de inwoners van Fryslân, van 67% in 2017, via 71% in 2019 naar 74% in 2021. Er is daarentegen terug te zien dat vertrouwen in de overheid afneemt na een aanvankelijk groot vertrouwen aan het begin van de coronatijd. 

Verder lezen

Naast de ververste monitor Sociale Samenhang bevat de onlangs verschenen uitgave Leven in Fryslân 2.0 meer informatie over sociale samenhang. Het SCP gaat in diverse publicaties van 2020 en 2021 op dit thema in.  

Meer weten?

Dr. Truus de Witte
Dr. Truus de Witte Onderzoeker E-mail Truus LinkedIn 06 392 019 93
Dr. Truus de Witte
Dr. Truus de Witte Onderzoeker