Filter resultaten
Thema
Toon alles
Type
berichten gevonden

Regio Noordwest Fryslân: inwoners tevreden, maar economisch kwetsbaar

De regio Noordwest Fryslân doet het goed op sociale aspecten, maar op economische aspecten zoals inkomen en opleidingsniveau zijn de uitkomsten lager dan landelijk. Dit blijkt uit de analyse van het FSP van CBS-cijfers over brede welvaart. Dit en toekomstig FSP-onderzoek bieden de gemeenten Harlingen en Waadhoeke aanknopingspunten voor versterking en ontwikkeling van de regio.

Ten opzichte van het landelijk gemiddelde laat Noordwest Fryslân een gunstig beeld zien op het gebied van welzijn, tevredenheid met het leven, woontevredenheid, sociale samenhang en veiligheid. Voor inkomen, opleidingsniveau en het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner zijn de uitkomsten voor de regio Noordwest Fryslân lager dan landelijk. In eerder FSP-onderzoek is hetzelfde geconcludeerd voor de provincie Fryslân. Dit is bekend geworden als de ‘Friese paradox’.

Brede welvaart Noordwest Fryslân vergeleken met Nederland

Friese paradox nog iets sterker in Noordwest Fryslân

De Friese paradox komt in Noordwest Fryslân nog iets duidelijker naar voren. De regio scoort op een aantal sociale aspecten iets boven het Fries gemiddelde: vrijwilligerswerk, het onderling vertrouwen, de sociale contacten en tevredenheid met het leven. Op economische aspecten zoals inkomen, bruto binnenlands product en het opleidingsniveau zijn de uitkomsten voor Noordwest Fryslân wat lager dan provinciaal.

Onderzoek draagt bij aan potenties regio

Het FSP-onderzoek laat niet alleen zien hoe het er voor staat op het gebied van brede welvaart, maar het geeft ook inzicht in de kansen en uitdagen voor Noordwest Fryslân. Sterke punten van de regio kunnen helpen om de minder sterke punten te verbeteren. Het welzijnsniveau en de sociale samenhang kunnen bijvoorbeeld worden benut om jongeren voor de regio te behouden en hen betere kansen op de arbeidsmarkt te bezorgen. Feiten en analyse ondersteunen op deze manier het gezamenlijke sociaal-economisch actieprogramma van gemeenten Waadhoeke en Harlingen. Het FSP gaat de komende jaren verder met het onderzoek naar brede welvaart in Noordwest Fryslân.

Brede welvaart: méér dan economische groei

Hoe een land of regio zich ontwikkelt is niet alleen uit te drukken in materiële welvaart zoals het inkomen of economische groei. Dat is het achterliggende idee van brede welvaart. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) brengt brede welvaart in beeld door te kijken naar acht thema’s die belangrijk zijn voor de kwaliteit van leven: welzijn, materiële welvaart, gezondheid, arbeid en vrije tijd, wonen, samenleving, veiligheid en milieu.

Brede welvaart per Friese regio bekeken

Met de regionale Monitor Brede Welvaart bracht het CBS eind 2020 voor het eerst regionale cijfers over de brede welvaart uit. Het FSP heeft de cijfers uit deze CBS-monitor vertaald naar Fryslân: de analyses voor de provincie als geheel en voor de regio’s Zuidoost, Noordwest en Noordoost zijn afgerond en (binnenkort) te vinden op deze website. Het FSP werkt aan een verfijning van de CBS-meetmethode: door aanvullende bronnen te gebruiken krijgt de landelijke meetmethode een ‘Friese schil’. Dit geeft een beter beeld van de situatie in Fryslân.

Meer weten?

Keimpe Anema LLM MSc Onderzoeker E-mail Keimpe LinkedIn 06 156130 72