Filter resultaten
Thema
Toon alles
Type
berichten gevonden

Pilot: hoe organiseer je kennis rondom bodem en ondergrond?

Bodem is letterlijk de basis voor de huidige maatschappelijke uitdagingen en transities. Alleen met de juiste kennis kunnen bestuurders en beleidsmakers besluiten nemen die ook voor volgende generaties goed uitpakken. Maar hoe organiseer je die kennis rondom bodem en ondergrond? Die vraag staat centraal in de landelijke pilot Regionale kennisschakelpunten Bodem en Ondergrond. Het FSP staat samen met Deltares aan de lat voor de pilot in Fryslân.

Regionale bestuurders en beleidsmakers hebben te maken met grote en ingewikkelde vraagstukken in het ruimtelijk domein. Denk aan de energietransitie, woningbouw, PFAS, verzilting, bodemdaling, landschap, agrarische belangen en natuur. Overheden hebben informatie nodig, zodat ze goed afgewogen besluiten kunnen nemen die ook goed zijn voor de kinderen van onze kinderen.

Wisselwerking landelijke kennis en regionale behoefte

De pilot Regionale kennisschakelpunten Bodem en Ondergrond wordt landelijk getrokken door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en loopt van november 2021 tot begin volgend jaar. Zeven regio’s doen mee met deze pilot, waaronder Fryslân. De projectleiding van de Friese pilot is in handen van het FSP en Deltares, de laatste namens de landelijke kennisinstellingen. Eén van de pilotdoelen is namelijk om te kijken hoe landelijke kennis kan worden vertaald naar de behoefte in de regio, maar ook andersom: hoe zorgen we ervoor dat de regio op het netvlies komt van de landelijke kennisorganisaties.

Netwerk

In de stuurgroep van de Friese pilot zijn naast het FSP en Deltares de gemeente Heerenveen,  Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, Veiligheidsregio Fryslân en de FUMO vertegenwoordigd. Daarnaast leveren bodemdeskundigen van overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen een inhoudelijke bijdrage aan de pilot.

Friese kennisinfrastructuur

Het FSP doet mee aan deze pilot, vanuit de gedachte van een Friese kennisinfrastructuur en de kenniscyclus: hoe organiseer je binnen Fryslân kennis? De kenniscyclus bestaat uit verschillende onderdelen: 1) vaststellen wat nu precies de vraag is; 2) kijken of de informatie al ergens beschikbaar is; 3) onderzoek doen op het gebied van de ontbrekende kennis; 4) de onderzoeksgegevens vertalen naar praktische toepasbaarheid en 5) de kennis borgen, zodat anderen deze informatie ook kunnen gebruiken.
Een goed ingerichte kennisinfrastructuur zorgt ervoor dat bestuurders en beleidsmakers over informatie beschikken waarmee ze besluiten kunnen nemen voor een toekomstbestendig Fryslân.

Verder lezen

Meer weten over de pilot Regionale Kennischakelpunten Bodem en Ondergrond? Op de website van de VNG staat een aantal interessante artikelen.

Bodemonderzoek: Graven naar kennis | VNG

Tjeerd van der Zwan: ‘Bodembeheer hoort op de bestuurstafel’ | VNG

Zeer zorgwekkende stoffen: Niet altijd een chemicus in huis | VNG

drs. Wies Kooistra
drs. Wies Kooistra Onderzoeker E-mail Wies LinkedIn 06 14 32 02 84