Filter resultaten
Thema
Toon alles
Type
berichten gevonden

Bloeizone Fryslân: gezond en vitaal ouder worden

Hoe zorgen we ervoor dat de inwoners van een vergrijzend Fryslân gezond en vitaal ouder worden? Verschillende organisaties hebben zich daarvoor verenigd in Bloeizone Fryslân. Ook het FSP ondersteunt dit initiatief.

De bevolking in Fryslân vergrijst, wat gevolgen heeft voor de zorg en de samenleving. Denk aan de stijgende druk op mantelzorgers, het dreigende tekort aan zorgpersoneel en de vele senioren die vrijwilligerswerk doen (SCP, 2019).

Samen bouwen aan gezondere leefomgeving

Bloeizone Fryslân is een samenwerkingsverband van verschillende zorginstellingen en maatschappelijke organisaties als Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN), Sport Fryslân en Fosylfrij Fryslân. Met ondersteuning van Provincie Fryslân richt Bloeizone Fryslân zich de komende jaren op initiatieven van inwoners en professionals voor een gezondere leefomgeving. Een buurt, dorp of stad die de bewoners uitdaagt om meer te bewegen, gezonder te eten en samen activiteiten te ondernemen.

Meer gezonde jaren in Bloeizones

‘Bloeizone’ is afgeleid van ‘Blue Zones’, delen van de wereld waar de meest gezonde mensen leven. Bloeizone Fryslân wil samen met inwoners van Fryslân ervoor zorgen dat er in Friese dorpen, wijken en steden meerdere Bloeizones ontstaan waarin mensen samen een gezondere leefomgeving ontwikkelen. De initiatiefnemers zien in Fryslân een vruchtbare voedingsbodem voor het ontstaan van Bloeizones vanwege de sterke sociale samenhang, het hoge welzijn, de sociale gelijkheid en een groene leefomgeving. Uit onderzoek naar Blue Zones elders in de wereld blijken deze kenmerken bepalend voor een gezonde leefstijl die leidt tot meer gezonde jaren. Het FSP omschreef in eerder onderzoek de bijzondere kenmerken van Fryslân als De Friese Paradox.

FSP monitort ontwikkeling Bloeizones

Het FSP gaat de komende twee jaar de ontwikkelingen van Bloeizones in Fryslân volgen. Wat is de impact en welke succesfactoren vergroten deze impact? Ook deelt het FSP kennis en inzichten in de bredere trends en lokale uitdagingen. De eerste onderzoeksresultaten worden halverwege dit jaar verwacht.

Meer informatie Bloeizones

Meer weten over Bloeizone Fryslân of zelf een bijdrage leveren? Ga naar https://www.doejemee.nl/bloeizone

Meer weten?

Jesse David Marinus MA MSC
Jesse David Marinus MA MSC Onderzoeker E-mail Jesse LinkedIn 06 373 348 10